Kuntavaalien myötä puheita niin rakentamisen kuin opetuksenkin laadusta pidettiin runsaasti yli puoluerajojen. Yksi syy siihen, että koulujen ja päiväkotien home- ja sisäilmaongelmien kanssa on päädytty massiivisiin ongelmiin, on se, etteivät kunnat ole pystyneet pitämään omaisuudestaan kunnolla huolta. Aiemmin jokaisella koululla asui talonmies, joka huolehti kiinteistöstä kuin omastaan. Palveluiden pirstaloiduttua useammille toimijoille tällainen kokonaisvaltainen huolenpito on jäänyt historiaan. Korjausvelan perään ei ole katsottu ja säästöjä on tehty lyhytnäköisin perustein.
Sote-uudistuksen myötä toimintoja siirtyy maakunnille, mikä pienentää tulopohjaa, mutta tietyt vastuut säilyvät edelleen kunnilla. Samoin tämän vuoden taseessa on otettava huomioon koko kuntakonsernin velat. Nämä tekijät hankaloittavat taloudellista tilannetta entisestään osassa kunnista. Tutkimuksen mukaan yli 30% tämän hetken koulukannasta poistuu iän ja sijainnin puolesta käytöstä vuoteen 2035 mennessä. Kaikkien tilalle tuskin on kannattavaa tai mahdollista rakentaa uusia pysyviä koulurakennuksia. Lainauskonseptimme mahdollistaa laadukkaat ja puhtaat tilat ilman tasevelkaa – tiloja on aina oikea määrä ja siellä missä niitä tarvitaan. Lisäksi huolehdimme rakennusten kunnosta koko laina-ajan, sillä ne palautuvat käytön jälkeen meille.
Olen puheidenpitäjien kanssa täysin samaa mieltä siitä, että opetuksen laatuun ja resursseihin täytyy kiinnittää huomiota – oppimistuloksemme eivät ole itsestäänselvyys. Koululaitosta tulee vaalia. Mutta vaalitaanko oikeita asioita, jos rahat laitetaan seiniin eikä niiden sisällä tapahtuvaan toimintaan? Tarvitaanko joka paikkaan monumenttikoulu? Ei tarvita. Tärkein pääomamme on korkea osaaminen ja koulutus. Satsataan siihen.
Ossi Alastalo, toimitusjohtaja