”Se vain on niin kiinnostavaa”

Blogi

Parmacon Tampereen toimipisteeseen asteli elokuun lopulla uusi työntekijä, Sampo Turunen. Samalla Parmaco sai ensimmäisen liiketoiminta-analyytikon. Sampo on asettunut hyvin Parmacolle ja myös uuteen kotikaupunkiin.

Mitä ihmettä liiketoiminnan analyytikko tai bisnesanalyytikko sitten tekee? Sampo kiteyttää työnkuvansa selvitysten tekemiseen ja tietojen hankintaan päätöksenteon tueksi, jotta yrityksen strategiset päämäärät voidaan toteuttaa. Liiketoiminta-analyytikon tekemät selvitykset ovat yleensä selkeitä dokumentteja, joissa asiaa lähestytään lukujen ja faktojen avulla. Näitä selvityksiä käytetään liiketoiminnan eri prosessien ja mahdollisuuksien tunnistamiseen.

Käytännössä olen nyt esimerkiksi selvittänyt uusien hyvinvointialueiden tilanteita sekä niiden ja kuntien investointisuunnitelmia. Tarvitsemme toimintamme taustaksi ja kilpailutusten avuksi tietoa vaikkapa sote-rahoitusjärjestelmistä. Selvitystyön tavoitteena on muun muassa tutkia, löytyykö Parmacolle uusia toimintamahdollisuuksia. Tehtäväni on lisäksi seurata, miten investointisuunnitelmat toteutuvat, Sampo luettelee.

Liiketoiminta-analyytikolle kuuluu myös erilaisten raporttien ja selvitysten tiivistäminen sekä monista eri lähteistä kootun datan yhdistäminen ja integrointi.

Sampo kuuluu Parmacolla kehitysyksikköön ja toimii uudet liiketoiminnan strategiat tiimin johtajan Jaakko Viholan tukena.

Mielikuva, jonka sain työhaastattelussa Parmacosta vastaa hyvin nyt saatua kokemusta. On ollut hienoa päästä töihin yritykseen, joka menee selkeästi visiotaan kohti samalla pitäen huolta uudistumisesta ja kehityksestä.

Talouden tunnusluvut ja markkinat kiinnostavat

Sampo valmistui Oulun yliopistosta kaksi vuotta sitten kauppatieteiden maisteriksi pääaineenaan laskentatoimi. Ennen Parmacolle tuloaan hän ehti työskennellä pari vuotta controllerina. Voisi kuvitella, että Parmaco on nuoren talousmiehen toinen työpaikka, mutta ennen ja opiskelujen aikana kokemusta on kertynyt useista työtehtävistä.

Talouden tunnusluvut, hinnoitteludynamiikka ja se, miten markkinat jakaantuvat olivat jo 15-vuotiaana Sampon mielestä kiehtovia asioita. 

Se vain on niin kiinnostavaa.

Parmacon toimiala on hänen mielestään äärimmäisen kiintoisa esimerkiksi siksi, että koulu- ja päiväkotirakentamisessa saa olla tekemisissä julkisorganisaatioiden kanssa, mutta tuotteet tulevat ihmisten käyttöön. Yksityisellä sektorilla tietoja oli vaikeampi saada, mutta kunnat ja kaupungit toimivat julkisesti, joten kilpailutusten taustaksi on helpompi etsiä tausta-aineistoa. Tietoa on enemmän saatavilla ja se on julkista.

Kuntatalous ja päätöksenteko ovat kiehtovia, Sampo miettii.

Pikashakki koukuttaa

Sampo muutti avopuolisonsa ja kissansa kanssa kesällä Tampereelle. Muutto oli mieluisa ja Tampereesta on tullut hetkessä mukava kotikaupunki.

Harrastan sekalaista urheilua ja pelaamista kaverien kanssa höntsäilymielessä. Pelaan myös golfia ja talvella laskettelen. Jos on odottelemista tai hetki taukoa, niin pelaan usein netissä viiden minuutin shakkipelin. Se on hyvää aivojumppaa, Sampo toteaa.