Hei tuleva kuntapäättäjä, piipahdetaan tulevaisuudessa

Blogi

Ennustaminen on tosi vaikeaa, vaikka kristallipallon lisäksi käytössä olisi faktoihin perustuvia tilastoja ja todennäköisyyksiä.

Kurkataanpa kuitenkin hohtavaan palloon ja tehdään mielikuvitusmatka täydelliseen tulevaisuuteen. Utopian kanvaasille piirtyy pelkästään muutto- ja syntyvyysvoittoisia kuntia, joissa koululaisten määrä osataan ennustaa kahdenkymmenen vuoden päähän prosentin virhemarginaalilla ja terveyskeskukseen pääsee samana päivänä. Jää- ja uimahallit pöhisevät, veroprosentti on 15.

Ah, ihanaa! Mutta samalla niin mahdotonta. Moni kunta luottaa silti syntyvyyteen ja muuttovoittoihinmikä käy ilmi myös hesarin jutussa ”Suomen kehutulla koululaitoksella on edessä massiivinen ongelma: Mitä tehdä, kun lapsia ei monessa kunnassa synny yhdenkään koululuokan vertaa?” (23.2.2021). Jotta voitaisiin tavoitella edes puoliksi edellä kuvattua tulevaisuuden skenaariota, on asioita mietittävä uusilla tavoilla.

Päätätkö värin perusteella?

Etenkin rakentamisen ympärillä velloo monenlaisia intohimoja. Yksi kestoaihe on se, pitäisikö kunnan investoida omaksi vai vuokrata rakennuksia toimintoihinsaLinjan päättäminen ideologiselta pohjalta on suunnilleen yhtä järkevää kuin auton valinta värin perusteella. Näin on tapahtumassa Tampereella Sydänsairaalan ja Coxan toiminnan kohdalla sote-uudistuksen myötä. Toivotaan, että järki lopulta voittaa. Paras ratkaisu pitäisi hakea aina tarpeen ja tilanteen mukaan, ei jäykällä sapluunalla. Yhtä huono peruste päätökselle on se, että tällä tavalla on tehty aina ennenkin.

Joskus rakentamisessa investointi on paras ratkaisu, mutta ei läheskään aina. Fiiliksen sijasta pitäisi katsoa, miten voidaan parhaalla tavalla edistää lasten hyvinvointia ja kestävää kuntatalouttaUusi koulu- tai päiväkoti voituoda kunnan ilmapiiriin mukavan piristysruiskeen. Jos ennusteet näyttävät kuitenkin pitkällä tähtäimellä muuttotappioita ja syntyvyyden laskua, on uskallettava myöntää, ettei se, tai välttämättä mikään muukaan toimenpide riitä kääntämään muuttovirtaa positiiviseksi. Velkoja ja tyhjenevien tilojen ylläpitokustannuksia maksaa yhä pienempi porukka. Paineet veroprosentin nostamiseen kasvavat jatkuvasti.

Fiksu ja velaton ratkaisu on jo olemassa

Kaikki hienot skenaariot eivät ole onneksi utopiaa. Parmaco rakentaa päiväkoteja ja kouluja, joita kunta voi hyödyntää kulloisenkin tarpeen mukaan. Tilat täyttävät kaikki modernit pedagogiset tarpeet, ne ovat terveellisiä ja ylläpidoltaan riskittömiä. Meille on kunnia-asia vastata lastenheidän vanhempiensa, tiloissamme työskentelevien ammattilaisten ja kuntien tarpeisiin.

Ilman velkataakkaa saa modernit ja terveelliset oppimisympäristöt, joiden käyttöasteen vaihteluun voidaan reagoida tilojen määrää säätelemällä. Vieläpä riskittömästi. Rakennuksen omistus pysyy koko sen elinkaaren ajan Parmacolla. Koska rakennus palautuu meille takaisin käytön jälkeen, pidämme siitä hyvää huolta. Ratkaisumme poistaa kaikki omistajuuteen liittyvät riskit; se ei rasita kunnan tasetta eikä kasvata korjausvelkaa.

Poliittinen päätöksenteko on harvoin suoraviivaista. Siksi on kullanarvoista, että luottamustehtävissä toimivat valveutuneet ihmiset pitävät erilaisia vaihtoehtoja esillä ja kyseenalaistavat valmiita ehdotuksia. Fiksummat ratkaisut hyödyttävät kaikkia kuntalaisia. Se ei ehkä johda alussa kuvattuun utopiaan, mutta antaa mahdollisuuden käyttää budjettia järkevämmin, vaikkapa useampien koulunkäyntiavustajien tai opettajien palkkaamiseenToivotankin jokaiselle uudelle kuntapäättäjälle yli puoluerajojen avaraa mieltä ja rohkeutta fiksujen päätösten tekemiseen. Ratkaisut ovat jo täällä.

Lasse Huuhka, Parmacon markkinointipäällikkö

Linkitys: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000007818946.html