Jari Honkalampi pistää puukoulun pakettiin

Blogi

Parmacon puukoulut valmistuvat säältä suojassa tuotantotilassa. Linjaston loppupäässä Jari Honkalampi varmistaa rakennuksen osien laadun ja pistää koulun pakettiin kuljetusta varten. Kokonaisuuden kuljetetaan 60 neliön kokoisina moduuleina.

Jari Honkalampi tuli Leppävirran Parmacolle töihin vuonna 2006, kun edellisessä työpaikassa suunniteltiin irtisanomisia. Lainattavien rakennusten tekeminen kiinnosti miestä, jonka työhistoriassa oli kokemusta monelta alalta ja myös siis rakentamisesta. Työt alkoivat kuitenkin vasta yhdeksän kuukautta kestäneen koulutusjakson jälkeen.

Kylmiltään ei tarvinnut töihin tulla, koska kurssi antoi hyvät valmiudet tehdasmaiseen työskentelyyn. Tämä on ihan oma maailmansa verrattuna perinteiseen rakentamiseen. Täällä on osaavaa porukkaa töissä. Itsekin olen tehnyt Parmacolla vuosien aikana monenlaista, mutta nyt olen ollut reilut seitsemän vuotta linjan lopussa viimeistelemässä ja paketoimassa puukouluja ja puupäiväkoteja. Ja tällä rakennustyömaalla ei ole tullut talvellakaan kylmä, koska kaikki tehdään sateelta ja säältä suojassa ja tarvikkeetkin ovat sisätiloissa, Honkalampi kertoo.

Tarkkaa työtä

Puukoulun paketointi ja kuljetustuenta ovat tärkeä osa lainattavien rakennusten valmistuksen ja asennuksen kokonaisuutta, koska 60 neliön kokoiset moduulit eivät saa saada esimerkiksi kosteutta matkalla, eivätkä ne saa rikkoontua. Puukoulut pystytetään näistä 60 neliöistä osista, joissa on siis lattiat, seinät ja katto valmiina. Isossa rakennuskokonaisuudessa voi olla useita kymmeniä Honkalammen pakkaamia moduuleita yhdistettynä.

Me pakkaajat tarkastamme myös osien laadun ja tarvittaessa esimerkiksi maalaamme kolhiintuneita kohtia. Puukoulun harjakorkeus on viisi metriä, joten pakkaaminen tehdään nostimilla. Olemme vuosien aikana kehittäneet paljon myös pakkaustapoja. Kuljetukset pitää tukea hyvin, eivätkä suojat saa lepattaa, vaikka kuorma-auto ajaa kahdeksaa kymppiä, Honkalampi tähdentää.

Tarkkuutta vaaditaan myös kuorman kokoamisessa, jotta kaikki tilatut osat ja kalusteet tulevat matkaan mukaan. Yhtenä päivänä eli kahdessa työvuorossa ehtii pakata yleensä yhden moduulin, mutta toisinaan voi valmistua kaksikin.

Lapset syksyllä kouluun

Honkalampi ennustaa taas kiireistä kesää Leppävirran tehtaalle, koska syksyyn mennessä pitää saada monta rakennusta pakattua ja matkaan, jotta lapset pääsevät kesän jälkeen puukouluun oppimaan. Hän kertoo, että Parmacolla lainattavat tilat tehdään samalla ajatuksella kuin jos tehtäisiin kiinteitä rakennuksia pitkäaikaiseen käyttöön. 

Olen itsekin käynyt puukoulua, joten puu tuntuu sopivan kodikkaalta materiaalilta koulurakennukseen. Minulla on hyvät muistot omasta koulusta. Puu on rakennusmateriaalina lämminhenkinen sekä ekologinen ja kotimainen, Honkalampi toteaa.