Kaikkia rakennuksia ei kannata korjata

Blogi

Helsingin Sanomien mukaan ainakin 59 helsinkiläiskoulussa havaittu sisäilmaongelma. Remontti voidaan toteuttaa noin viidessä rakennuksessa vuosittain. Kuilu on valtava. Helsingin kaupungin korjausvelka on puoli miljardia euroa. Sen korjaaminen peruskorjauksilla maksaisi helposti yhden miljardin. Tämä tarkoittaisi 2 000 euroa lisää velkaa jokaiselle helsinkiläiselle. Yle puolestaan uutisoi maanantaina 16.5. tekemänsä kyselyn perusteella, että ”Sadoissa kouluissa on ollut sisäilmaongelmia”. Ongelmat ovat todellisia ja niillä on merkittävät vaikutukset kuntien talouteen.

Maanlaajuisesti korjausvelka on 4 miljardia euroa. Mikäli tilanne hoidettaisiin peruskorjauksilla, se tarkoittaisi vähintään 8 miljardin euron kakkua, jonka päälle tulisivat lisäksi väistötilakustannukset. Tilanne vaikuttaa perustavanlaatuisesti sekä kuntien kestävyysvajeeseen että luottoluokitukseemme, eikä näitä asioita uskalleta tällä hetkellä sanoa ääneen. Korjaus ei myöskään ole onnistumisen tae. Monia rakennuksia on korjattu useaan otteeseen ja rahaa on valunut kankkulan kaivoon miljoonien edestä. Mitä siis tulisi tehdä?

Valitettavan monissa projekteissa kustannukset karkaavat käsistä, kun investointi on tehtävä sekä väistötiloihin että vanhan rakennuksen saneeraukseen – vieläpä ilman takeita korjauksen lopputuloksesta. Pahimmassa tapauksessa saneeraus pitkittyy tai myöhemmin osoittautuu, että korjaus on epäonnistunut ja oppilaat jäävät koulutyöhön sopimattomiin väistötiloihin vuosiksi. Teesimme kuuluukin: kaikkia rakennuksia ei kannata korjata. Tilanteeseen on olemassa taloudellisesti järkevä vaihtoehto, laadukas siirtokelpoinen rakennus. Korjauksen voi vaihtaa pysyvää rakennusta vastaavan tilakokonaisuuden vuokraamiseksi, jolloin riskit ja investoinnit jäävät kunnalta pois.

Ei ole yhdentekevää, millaisessa ympäristössä ja olosuhteissa maamme tulevaisuutta rakennetaan. Monissa väliaikaiseksi tarkoitetuissa väistötiloissa ei ole tilojen puolesta mahdollisuutta erikoisaineiden, kuten kotitalouden, käsitöiden tai kemian opettamiseen. Silti oppilaat saattavat jäädä niihin vuosiksi. Parmacon moderneihin rakennuksiin on mahdollista saada kaikki vastaavat tilat kuin pysyviinkin. Vuokratilamme täyttävät kaikki pysyvän rakentamisen määräykset. Oli kyseessä sitten lyhyempi- tai pidempiaikainen tilatarve, painotamme taloudellisesti kestävän ratkaisun lisäksi laatua. Laadukas oppimis-, opetus- ja elinympäristö on yhtä lailla sijoitus tulevaisuuteen.

Ossi Alastalo