Kiertotalouden edelläkävijöiden eurooppalaiselle listalle päässyt Parmaco lupaa satojen miljoonien säästöt julkiseen rakentamiseen: ”80 prosenttia rakennuksista on hukkakäytössä ja kustannukset juoksevat”
Tiedote
Dynaamiset ja kierrätettävät rakennukset vähentävät päästöjä jopa 72%. Tulevaisuudessa rakennukset ovat täysin hiilineutraaleja.
Kiertotalouden kärjessä toimiva Parmaco ui tällä hetkellä vastavirtaan rakennusalan suhdanteissa lisäämällä tuotantoaan ja rekrytoimalla lisää työntekijöitä. Samalla se lupaa julkiselle sektorille merkittäviä säästöjä innovatiivisella vuokrattavien rakennusten mallillaan.
Uusien julkisten rakennusten rakentaminen pysyvällä mallilla on tällä hetkellä erittäin riskialtista.
Suomessa on vuonna 2030 Kuntaliiton laskelmien mukaan noin 80 000 peruskoululaista vähemmän kuin nyt.
Samaan aikaan väki vanhenee ja hyvinvointialueiden rakennemuutos muuttaa monen sote-tilan maantieteellistä tarvetta huimasti.
Parmacon toimitusjohtaja Jukka Joutsenkoski toteaa, että Parmacon malli tuo joustoa ahdingossa olevalle julkiselle sektorille tarjoamalla kustannustehokkaan ja joustavan vaihtoehdon. Säästöt ovat varovaistenkin arvioiden mukaan jopa satoja miljoonia euroja.
”Perinteisen rakentamisen suurin ongelma on siinä, että se on liian joustamatonta ja epäkäytännöllistä maailman muuttuessa nopeasti. Pysyvät rakennukset palvelevat tarkoitustaan varmasti muutaman vuoden, mutta sen jälkeen tilojen käyttö voi vähentyä merkittävästi. Kustannukset jäävät kuitenkin edelleen juoksemaan.”
Aihe on kansantaloudellisesti todella merkittävä vuosittaisten kiinteistöinvestointien massiivisuuden vuoksi. Kukaan ei osaa ennustaa, minkälaisia rakennuksia tarvitaan 20 vuoden päästä – siksi vuokramalli tuo jättisäästöt.
”Senaattikiinteistöjen teettämän tutkimuksen mukaan julkisten tilojen aktiivinen käyttöaste on tänä päivänä vain 20 %. Eli 80 % rakennuksista on hukkakäytössä ja lämmitys- ja huoltokustannukset juoksevat. Osa rakennuksista on valitettavasti pystyynrakennettua jätettä.”
Parmaco tarjoaa kunnille ja valtiolle vaihtoehdon, joka on toiminnallisesti, taloudellisesti sekä ekologisesti järkevä – ja vain sille ajalle, jolloin rakennukselle on käyttöä kohteessaan.
Parmaco kerää kansainvälistä kiitosta – kiertotaloustunnustus vauhdittaa kasvua
Parmaco keskittyy suunnittelussaan ja tuotannossaan ennen kaikkea julkisiin rakennuksiin, eli asiakkaina ovat kunnat, hyvinvointialueet ja valtionlaitokset. Parmacon toteuttamia rakennuksia ovat muun muassa Seinäjoen lastensairaala, Pikkutuulen päiväkoti Haukiputaalla, osia Vaskivuoren lukiosta Vantaalla ja lasten psykiatrinen klinikka Helsingin keskustassa. Kohteita on noin kolmasosassa Suomen kuntia.
Parmacon tuotantokapasiteettia on lisätty tänä vuonna hankkimalla uudet tuotantotilat Pohjois-Savon Varkaudesta ja uudet rekrytoinnit seudulla on aloitettu. Myös muille Parmacon tehtaille Leppävirralla, Pyhäjoella ja Hämeenlinnassa on rekrytoitu lisää työntekijöitä. Tehtailla tehdään myös ylimääräisiä vuoroja. Yrityksen uniikki konsepti ja suomalainen innovaatio kiinnostavat myös laajemmin Euroopassa. Yritys kasvaa vahvasti tällä hetkellä Ruotsissa ja Saksassa.
Yrityksen kansainvälistyminen sai merkittävää vauhditusta huhtikuussa, kun Parmaco listattiin Maailman kiertotalousfoorumissa huhtikuussa 30 kiertotaloutta edistävän ja luontokatoa toimillaan torjuvan yrityksen joukkoon.
SSAB ja Parmaco rakentavat vuonna 2025 maailman ensimmäisen fossiilivapaasta teräksestä valmistetun konseptitalon, jonka tavoitteena on hiilineutraalius elinkaaren yli. Rakennus toimii mallina kestävän kehityksen mukaisille rakennushankkeille kaikkialla maailmassa.
”Pystymme vastaamaan tällä mallilla kaupunkikehityksen vaatimuksiin ilman ilmastonmuutoksen vauhdittamista.”
Lisätietoja:
Parmaco Group Oy
Jukka Joutsenkoski, CEO
Puh. 044 376 4422
jukka.joutsenkoski@parmaco.fi
Kuvatiedustelut: anna.elo@parmaco.fi