KS kolumni: Moduulikoulu ei tosiaan ole parakkiryhmä
Tiedote
“Eteläisen Kymenlaakson kunnat kamppailevat liian suuren kiinteistömassan kanssa. Joukossa on hyviä, mutta valitettavan paljon sisäilmaongelmallisia ja kunnille tarpeettomia rakennuksia. Kävin Husulan moduulikoulutyömaalla, vai pitäisikö sanoa kokoamispaikalla.
Siellähän niitä moduuleja oli liitetty toisiinsa ja kaksikerroksinen rakennus on kohta valmis ottamaan koululaiset sisään. On myönnettävä, että minulla oli pienehkö ennakkoluulo moduulirakennuksia kohtaan, jotenkin aina tuli mieleen joukko parakkeja. Moduulikoulu kasvaa ja pienenee tarpeen mukaan.
Parakeista ei kuitenkaan ole kysymys. Haminan kaupunkikin laittoi Husulan koulun tarjouspyyntöön erityisen maininnan, että parakkeja ei kannata tarjota, vaan moduulirakennusta.
Kyseessä on siis ihan oikea rakennus, tosin helpommin muunneltava kuin perinteinen tiili tiileltä tai elementti elementiltä koottu. Moduulikoulu kasvaa ja pienenee tarpeen mukaan. Toki perinteistäkin rakennusta voi laajentaa ja ehkä pienentääkin, mutta aika vaivalloisesti ja kalliisti.
Husulan moduulikoulu on vuokrattu kahdeksaksi vuodeksi kuukausivuokran ollessa noin 42 000 euroa. Kahdeksan vuoden vuokrat tekevät siis reilut neljä miljoonaa euroa. Vuokra-aikana vuokranantaja vastaa rakennuksen ylläpidosta ja kaupunki vain kiinteistöhuollosta. Ei ihan halpaa, mutta mielestäni perusteltu vaihtoehto perinteiselle koulukiinteistölle.
Oppilasmäärät ovat valitettavasti lähes kaikkialla pienenemässä, joten pysyvien koulujen rakentaminen on aika riskaabelia. Koulu voi jossain vaiheessa käydä liian suureksi tai jopa tarpeettomaksi. Moduulikoulun osalta kumpikin vaihtoehto on hallittavissa kiinteää koulua paremmin.
Tarpeettomasta perinteisestä koulusta tulee helposti rasite, jota kukaan ei halua ostaa, ainakaan järkevällä hinnalla.
Moduulikoulun vuokraamalla kaupunki poistaa monia riskejä ja mikä tärkeintä, sen omistama kiinteistömassa ei kasva.
Antti-Jussi Larvio”