Lainattavat rakennukset ratkaisu pääkaupunkiseudun päiväkotipulaan

Tiedote

Lainattavilla rakennuksilla puretaan laajenevan varhaiskasvatuksen, väestönkasvun ja nousukauden aiheuttamaa päiväkotiruuhkaa.

Parmacon lainattavat rakennukset ovat kysyttyjä pääkaupunkiseudulla. Yritys on mukana toteuttamassa yhteensä kuuttatoista päiväkotia pääkaupunkiseudun kuntiin. Lisäksi Helsinkiin on rakenteilla yksi koulu.

Helsingin, Espoon ja Vantaan väestö kasvaa kaksi prosenttia vuodessa. Kasvukeskuksiin muuttajien joukossa on paljon lapsiperheitä.

Pääkaupunkiseudun kunnat eivät rajoita lasten oikeutta subjektiiviseen päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen senkään jälkeen, kun hallitus päätti, ettei kunnilla ole velvoitetta tarjota kotona olevien vanhempien lapsille hoitopaikkaa. Lisäksi Helsinki on syksystä alkaen mukana kokeilussa, jossa tarjotaan maksutonta varhaiskasvatusta neljäsosalle maamme viisivuotiaista lapsista. Hallituksen käynnistämässä kokeilussa on mukana 20 kuntaa, ja sen tavoitteena on edistää varhaiskasvatuksen osallistumisastetta.

Päätöksen myötä tilatarve kasvaa, kun varhaiskasvatukseen otetaan yhä enemmän lapsia. Hyvä, että meillä on ratkaisu valmiina ja kunnat ovat huomanneet lainattavien rakennusten edut, sanoo Parmacon myyntijohtaja Mikko Ruopio.

Parmacon toimittama Winellskan koulurakennus Kirkkonummella.

Päiväkoti- ja koulurakennusten kysyntä on noussut kaikissa kasvukeskuksissa, ja pienissäkin kunnissa tarvitaan rakennuksia määräajaksi, jos on nähtävissä että vuosiluokat pienenevät. Helsingissä Parmacon päiväkoteja on rakenteilla Käpylään, Malminkartanoon, Kalasatamaan, Kuninkaantammeen, Pitäjänmäelle, Oulunkylään ja Torpparinmäkeen. Joukossa on vielä rakenteilla olevia kaupunginosia, ja vanhempia kantakaupungin lähellä olevia alueita, joilta lapsiperheet eivät enää muutakaan esikaupunkialueelle, kuten aiemmin oli tapana.

Tilantarpeeseen on monta syytä. Aika suuri osa viisivuotiaista on varhaiskasvatuksen piirissä jo nyt. Tilaa tarvitaan, koska väestö kasvaa ja nousukausi on parantanut työllisyyttä. Yhä harvemmat vanhemmat ovat kotona.

Parmacon koulut ja päiväkodit ovat oikeita rakennuksia, joita voi kasvattaa tai supistaa lasten lukumäärän mukaisesti. Parmaco vastaa vuokraamiensa rakennusten kunnosta yhteistyön alusta loppuun. Viime vuosina yleistyneitä sisäilmaongelmia ei synny, ja jos syntyisikin, vastuu on rakentajalla.

– Meillä on vahva tahto pitää rakennuksista huolta, koska tavoitteena on, että rakennukset siirretään uuteen paikkaan käyttökuntoisina sen jälkeen, kun kunnilla ei ole niille enää tarvetta, kertoo Parmacon toimitusjohtaja Ossi Alastalo. – Rakennukset valmistetaan lämpimissä ja kuivissa sisätiloissa pääsääntöisesti omilla tehtaillamme Leppävirralla tai Pyhäjoella. Tämä vähentää ratkaisevasti kosteusongelmia.

Kaupunginosien ikärakenne muuttuu ajan myötä. Vastarakennetuille alueille muuttaa paljon lapsiperheitä, mutta ajan myötä väki vanhenee ja lasten määrä kääntyy laskuun. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen tilantarve muuttuu siis koko ajan. Lainattavat rakennukset tarjoavat kustannustehokkaan ratkaisun vaihtelevan tilantarpeen asettamaan haasteeseen.

Lisätietoja:

Ossi Alastalo
toimitusjohtaja
0400 634 732
[email]ossi.alastalo@parmaco.fi[/email]