Lumi ei saa haitata alapohjan tuuletusta

Blogi

Talvella hyvinkin nopeasti vaihtuvat sääolosuhteet aiheuttavat haasteita pihojen kunnossapidolle. Lumityöt, liukkauden torjunta ja esteettömyyden takaaminen ovat talvikuukausina lähes päivittäistä työtä. Huoltopalveluinsinöörimme, Katja Rajaniemi korostaa erityisesti sitä, että rakennuksen alapohjan tuuletuksen tulee toimia myös talvella eli lunta ei saa kasata tuuletusaukkojen eteen.

Parmaco-rakennuksissa vuokralainen vastaa lähtökohtaisesti pihan kunnossapidosta. Kunta tai kaupunki tekee huoltoliikkeen kanssa sopimuksen, jossa linjataan talviajan kunnossapidon laajuus eli esimerkiksi se, kuinka usein ja mihin kellonaikaan sekä miten lumityöt kohteessa tehdään. Talvella pihalla riittääkin töitä; on lumityöt, jään ja polanteiden poisto, hiekoitus ja suolaus, kattolumien pudotus ja pihalle kertyneen lumen mahdollinen poiskuljettaminen. Kun kevät alkaa koittaa, tulee poistaa mahdolliset katolta roikkuvat lumet ja jääpuikot. Ja sitten lopuksi siivota hiekoitushiekat ja varmistaa, että sadevesikaivot ovat puhtaat.

Lumitöissä on tärkeä muistaa, ettei lumia saa kasata rakennuksen viereen. Jos näin tekee, voi lumi sulaessaan kastella rakenteita. Rakennuksissamme on yleensä tuulettuva alapohja, joten pitää varmistaa, että tuuletus toimii myös talvella. Lunta ei siis saa kasata rakennuksen viereen tukkimaan tuuletusaukkoja, Rajaniemi muistuttaa.

Lumen luonnilla ja aurauksella taataan esteetön kulkeminen rakennusten piha-alueilla. Kulkureitit tulee hiekoittaa, koska jos joku liukastuu pihalla liukkaiden takia, on rakennuksen vuokralainen ja tontin omistaja vastuussa seurauksista. Myös pelastustiet tulee pitää avoinna ja ajokelpoisina. Lumi ei saa haitata myöskään liikenneturvallisuutta.

Koulujen ja päiväkotien pihalla on hyvä muistaa, ettei lunta saa kasata porttien ja aitojen viereen. Tällä estetään se, etteivät lapset pääse kiipeämään aidan yli. Pihasuunnitelmaan tuleekin merkitä myös lumenkasauspaikat. Jos lumityöt tehdään isolla kalustolla, pitää suunnittelussa ottaa huomioon myös se, että portit ovat niin leveät, että aura mahtuu sisään. Piha- ja pysäköintialueen rakenteet, kuten reunuskivetykset, eivät myöskään saa haitata aurausta, Rajaniemi luettelee.

Parmaco-rakennuksissa esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvia varten tehdyt rampit ovat teräsritilöitä, joten niiden kunnossapito sujuu helposti. Yleensä sisäänkäynnit ovat myös katettuja, joten lunta ei pääse satamaan suoraan ovien eteen.

Parmacon 5 vinkkiä päiväkotien, koulujen ja hoivakotien talvikunnossapitoon:

Alapohjan tuuletus. Pihan kunnossapidossa tulee muistaa, ettei lunta saa kerätä kivijalan ja rakennuksen viereen. Alapohjan tuuletuksen pitää toimia talvellakin. Sulava lumi voi vahingoittaa rakenteita.

Lumenpoisto. Pihalla liikkumisen tulee olla turvallista, joten lumitöillä tulee turvata kulkuväylien kunto.

  • Lumikasat eivät saa haitata liikenneturvallisuutta. 
  • Tulee valvoa, etteivät lapset pääse leikkiessään laskemaan lumikasan päältä autojen alle.
  • Auraus tehdään varoen, ettei kalustolla kolhita istutuksia, piharakenteita tai leikkikalusteita eikä rakennusta kuten rännejä. 

Liukkaudentorjunta. Hiekoitus ja suolaus ovat talvikunnossapidon A ja O, koska mahdollinen liukkaudesta johtuva onnettomuus tai kaatuminen, on kiinteistön omistajan vastuulla. Parmaco-rakennuksissa vastuu on vuokraajalla.

  • Liukkauden torjunnan haasteena on väylien sulaminen ja uudelleen jäätyminen, jolloin hiekoitusta tulee toistaa säännöllisesti.

Esteettömyys. Kulkuväylien lisäksi talvikunnossapidon henkilöstö varmistaa, että ovet ja portit avautuvat lumesta ja jäästä huolimatta.

  • Pelastusteiden tulee olla ajokunnossa.

Suunnittelu. Pihasuunnitelmaan kuuluu tieto lumenkasauspaikoista. Kulkuväylien leveyden tulee olla myös riittäviä, koska liian kapeat reitit vaikeuttavat auraamista.

Lumen määrä vaihtelee paljon eri puolilla maatamme, joten lumikuorman ominaispainokin on erilainen eteläisessä ja pohjoisessa Suomessa. Parmaco-rakennukset on suunniteltu kestämään maksimilumikuorman paino. Lisäksi vanhemmista rakennuksista varmistetaan katon kantavuus, jos rakennus siirtyy isomman lumikuorman alueelle.