Maatullin peruskoulussa iloitaan rauhallisista ja raikkaista tiloista

Blogi

Elokuussa käyttöön vihitty Maatullin peruskoulu on vakuuttanut sekä opettajat että oppilaat raikkailla, rauhallisilla ja käyttötarpeen mukaan muunneltavilla tiloillaan.

Parmaco Healthin rakentama, Suomen suurin modulaarinen rakennus toimii ensikäytössä Maatullin peruskoulun ja päiväkoti Mintun väistötiloina vuosina 2021–2024, jonka jälkeen rakennukselle on kaavailtu useita eri käyttömahdollisuuksia peruskoulun ja päiväkodin lisäksi. Rakennus on kooltaan 8500 m2 ja siellä opiskelee 700 peruskoulun 1–9 luokkalaista sekä 150 päiväkotilasta. Henkilökuntaa rakennuksessa työskentelee noin 70.

Maatullin peruskoulun suunnittelussa olivat mukana pedagogien lisäksi koulun henkilökunta ja oppilaat, jotta saatiin paras mahdollinen lopputulos kaikille. Koulun sisustukseen haluttiin myös panostaa, jotta tiloista saatiin mahdollisimman rauhoittavat ja kodinomaiset. Rakennuksesta löytyy esimerkiksi hyppytunneille kutsuvat sohva- ja lukunurkkaukset, joissa voi itsenäisesti rauhoittua lukemaan tai vaikka piirtelemään. Tilat ovat joustavia ja muokattavia: luokkahuoneita pystytään esimerkiksi yhdistelemään ja avaamaan kokonaisuudessaan käytävillekin, mikäli tarve näin vaatii.

Meillä oli kova työ ja hoppu elokuussa muuton keskellä, kun ovet aukesivat meille, mutta kun syysloman jälkeen palasimme takaisin arjen pariin, olivat kaikki tavarat paikoillaan ja luokkahuoneetkin kiilsivät uutuuttaan. Kaikilla oli kiva fiilis tulla loman jälkeen töihin ja kouluun, kun asiat olivat vihdoin järjestyksessä. Jopa lapset kävivät usein koulun portilla odottamassa, että uusi koulu avaisi ovensa.

Tämä stressivapaa-arki on luonnollisesti kaikille arvokasta. Hiljaiset ja levolliset työskentelyolosuhteet tukevat arjen työtä ja vaikuttavat myös motivaatioon. Viihtyisät tilat tuovat mukanaan tunnelmaa ja meidän upeasta koulustamme iloitsevat kaikki, kommentoi Maatullin peruskoulun rehtori, Heli Siljama.

Koulun tilat yllättivät positiivisesti

Yksi positiivinen yllätys on ollut energiatehokkuus, sillä jo nyt on huomattu, että sähkönkulutus on pienentynyt huomattavasti. Lisäksi mahtavat kuvaamataidon luokat ja liikuntasali ovat yllättäneet koollaan ja toiminnallisuuksillaan. Myös opettajien tilat on otettu avosylin vastaan.

Meidän opettajien yhteiset hetket ovat tärkeitä, joten opettajien huoneella on suuri merkitys. Huone onkin ollut kovassa käytössä niin omaan rauhoittumiseen kuin palautumiseenkin, kertoo Siljama.

Yhtenä tärkeänä asiana on rakennuksen sisäilma, joka on raikas ja puhdas. Opettajat ja oppilaat ovat huomanneet, etteivät ole sairastaneet samalla tavalla kuin vanhassa koulurakennuksessa. Lisäksi rakennuksen hiljaisuus on yllättänyt positiivisesti, sillä vaikka koulun vieressä kulkee yksi pääjunaradoistamme, junien ohikulkua ei huomaa. Rakennus ei tärise eikä junien äänet kantaudu sisätiloihin, joten oppitunnitkaan eivät keskeydy junien ohikiitäessä.

Siljamalla on selkeä näkemys, miten koulun tiloja tullaan hyödyntämään jatkossa myös iltakäytössä. Hän toivoo, että koulun tiloissa nähtäisiin muun muassa erilaisia iltakoulutuksia ja harrastekursseja.

Ruokasalia tullaan toivottavasti hyödyntämään jatkossa enemmän. Olisi ilo nähdä pieniä ja isompiakin kokkikurssilaisia, kommentoi Siljama.

Maatullin peruskoulu sai viime vuonna myös uudet arvot. Turvallisuus, yhteistyö, reiluus, ystävällisyys ja ilo. Nämä tukevat Siljaman mielestä uudenkarhean koulun tiloja ja ympäristöä hienosti. Näiden myötä positiivinen pedagogiikka toteutuu ja näkyy henkilökunnan rekrytoinneissakin. Ekologisuus toteutuu hienosti, nyt kun kierrätyskin on vihdoin hoidettu oikealla tavalla.

Tällainen elinkaariekologinen rakentaminen on tulevaisuutta, joten toivottavasti muuntojoustavia tiloja tullaan näkemään jatkossa enemmänkin, sillä tulevaisuuden koulurakennukset ovat tarkoitettu muuhunkin kuin koulukäyttöön. Ei seisoteta rakennuksia tyhjän panttina vaan hyödynnetään tulevaisuudessa erilaisia tiloja myös harrastekäyttöön.

 

Lue lisää Maatullin peruskoulusta