Menevätkö uuden hallituksen koulutussatsaukset oikeaan osoitteeseen?

Blogi

Rinteen hallitus on ottanut selkeän etukenon koulutuksen kehittämisen suhteen. Tämä on hieno uutinen. On kuitenkin syytä pohtia, auttaako hallitusohjelmaan kirjattu oppivelvollisuuden pidentäminen toteutuessaan työmarkkinoilta putoamassa olevia nuoria vai pitäisikö panostuksia tehdä jo aiemmin.

Näen koulutukseen sijoittamisen yleisesti erinomaisena asiana. Koulutus on parasta pääomaamme globaalissa kilpailussa pärjäämiseen. Olen samalla vahvasti sitä mieltä, että peruskoulu tulisi laittaa ensiksi kuntoon. Monin paikoin koulunkäynnin olosuhteet ovat todella kehnot. Koulutyötä tehdään rakennuksissa, jotka olisi pitänyt remontoida nykyaikaisia opetusmenetelmiä vastaavaksi jo vuosikausia sitten, tai askeettisissa parakeissa uutta rakennusta ja päätöksiä odotellen. Huonoissa olosuhteissa työskentelyllä on takuulla vaikutusta myös henkilökunnan motivaatioon ja työhyvinvointiin.

Tasapainoisen elämän pohja rakennetaan jo lapsuudessa. Tilat, viihtyvyys ja turvallinen oppimisympäristö ovat tässä kokonaisuudessa tärkeitä tekijöitä. Tilojen kuntoon laittamisen tiellä ovat aika ja raha, mutta ongelmaan on olemassa ratkaisu; rakennusten lainaaminen. Kun väkimäärä lisääntyy kasvukeskuksissa ja tietyissä kaupunginosissa ennusteita vauhdikkaammin, mahdollistavat lainattavat tilat nopeasti asianmukaiset päiväkoti- ja koulufasiliteetit. Toisaalta muuttotappiokunnissa investoiminen ei ole järkevää tai välttämättä mahdollistakaan, mutta rakennusten lainaaminen mahdollistaa näilläkin alueilla modernit oppimisympäristöt. Rakennus palautuu tarpeen poistuessa kiertoon uuteen paikkaan, eikä se näin jää kasvattamaan kunnalle korjausvelkaa ja ylläpitokuluja. Tämä on myös kiertotalousajattelua, joka säästää sekä kunnan kukkaroa että ympäristöä. Ja selvyyden vuoksi, en puhu parakeista, vaan arkkitehtonisesti miellyttävistä rakennuksista, jotka valmistetaan turvallisesti kuivissa sisätiloissa kaikkien rakennusmääräysten mukaisesti.

Omistamisen eetos istuu meillä syvässä. Joissakin tilanteissa investointi onkin järkevä valinta, mutta aina se ei sitä ole. Jotta saamme koulutuksen perustan jälleen kuntoon, tulisi rakennusten lainaamisen kuulua jokaisen suomalaisen kunnan työkalupakkiin.

 

Ossi Alastalo, toimitusjohtaja