Muuttotappiokuntakin voi kukoistaa – lainaamalla kouluja ja päiväkoteja tarpeiden mukaan
Blogi
Kaupungistuminen ja syntyvyyden lasku ovat nopeasti kasvavia trendejä. Helsingin Sanomat uutisoi huhtikuun alussa, että jo kolme miljoonaa suomalaista asuu alueilla, joilla asunto-omaisuus menettää arvoaan. Samalla on hyvä pohtia, mitä tapahtuu näissä kunnissa julkisen rakennuskannan arvolle.
Muuttotappioalueille rakennetaan edelleen tulevien vuosikymmenten ennusteisiin nähden liian isoja päiväkoteja ja koulukeskuksia. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n mukaan syntyvyyden käänne tulee olemaan dramaattinen. Tilastokeskuksen vuonna 2015 tekemän arvion mukaan kasvu olisi vuoteen 2040 saakka 5,9 prosenttia. Uusi arvio on 1,6 prosenttia.
Alueiden kehittämistä ei voida eikä sitä pidäkään lopettaa, mutta muitakin vaihtoehtoja on kuin tehdä raskaita investointeja tyhjeneviin neliöihin, jotka keräävät lisäksi ajan saatossa korjausvelkaa. Maisemaan nousevat uudet rakennukset vaikuttavat varmasti piristävästi yleiseen tunnelmaan, mutta vaikutus on samantapainen kuin se kuuluisa pakkasella lämmittelemisen keino. Ilo jää lyhytaikaiseksi. Monelle kuntalaiselle ei välttämättä ole edes ihan selvää, miten pitkäaikaisesti yhteisiä varoja sidotaan, kun kunnalle rakennetaan uusia tiloja. Tiloja on ylläpidettävä samalla tavalla käyttäjämäärän laskusta huolimatta ja korjausvelkakello tikittää.
Pysyvän rakentamisen sijaan koulu-, päiväkoti- ja toimistorakennukset voi lainata. Näin myös muuttotappiokunta voi saada järkevällä tavalla uusia ja moderneja tiloja käyttöönsä. Toinen erittäin hyvä vaihtoehto on rakentaa esimerkiksi osa koulukeskuksesta, kuten ruokala tai liikuntahalli, ja lainata sen yhteyteen liitettävät muunneltavissa olevat luokkatilat. Lainattavien rakennusten arkkitehtuuriin on mahdollista vaikuttaa monilla tavoilla, mutta pysyvä lisäosa mahdollistaa tätäkin erikoisemman wau-arkkitehtuurin, jos hanketta edistävät tahot niin toivovat.
Lainattavia tiloja voi muunnella tai karsia tarpeen mukaan. Ne eivät jää kunnalle kasvattamaan korjausvelkaa, kuten leasing-mallissa, vaan palautuvat laina-ajan jälkeen meille. Tilat ovat riskittömiä, sillä huolehdimme ylläpidosta koko lainaperiodin ajan. Missionamme on edistää terveempää kuntataloutta ja tarjota järkevää konseptia rakennuskannan hallintaan. Rakennusten lainaamisen tulisi kuulua jokaisen kunnan työkalupakkiin rakennusinfran kokonaisuutta suunnitellessa.
Ossi Alastalo, toimitusjohtaja Parmaco