Ruotsissa arvostetaan suomalaista laatua

Blogi

Lanseerasimme Parmacon liiketoiminnan Ruotsin markkinoille lokakuussa 2015. Ensimmäinen Ruotsin kohteemme Knivstan koulu Alsikessa valmistui myös syksyn aikana. Nyt olemme sopineet Göteborgin kaupungin kanssa kuuden koulun toimittamisesta syksyksi 2016. Knivstasta on saatu jo positiivista palautetta käyttökokemusten osalta ja ihasteltu siitä, miten vuokrattava rakennus voi olla aivan yhtä tyylikäs kuin pysyväkin.

Minulta on monessa yhteydessä kysytty, miksi halusimme lähteä juuri Ruotsiin. Laajentuminen omien rajojen ulkopuolelle oli yrityk-sellemme selkeästi seuraava luonnollinen kehityssuunta. Näen, että vienti on tietyllä tapaa ”helppoa” aloittaa naapurimaasta. Toki uusille markkinoille lähteminen vaatii huolellista valmistelua, suunnittelua ja investointeja, mutta katsoimme, että markkinat ovat Ruotsissa sopivan läheiset niin maan-tieteellisesti kuin toiminnalli-sestikin. Kulttuuri ja tapa tehdä bisnestä ovat lähellä omiamme. Siitä huolimatta meille on tärkeää palvella asiakkaitamme paikalliset nyanssit, lait ja säädökset huomioiden. Siksi Ruotsissa asiakkaitamme palvelee paikallinen henkilökunta, ja vahvistamme organisaatiotamme sielläkin jatkuvasti tarpeen mukaan.

Meidät on toivotettu lämpimästi tervetulleeksi Ruotsiin. On ollut ilo huomata, miten ruotsalaiset arvostavat suomalaista laatua ja luotettavuutta. Olemme totta kai ylpeitä tuotteistamme, mutta näin laaja suomalaisuuteen liittyvän laadun ja luotettavuuden arvostus tuli itselleni ehkä jopa pienoisena yllätyksenä.

Rakennusten vuokraaminen on Ruotsissa huomattavasti yleisempää kuin meillä. Ruotsin markkinat ovat omiamme isommat, ja siellä rakennusten vuokraamisella on jo melko pitkä historia. Koska vuokraamisen filosofia on ruotsalaisille jo ennestään tuttu asia, sitä ei tarvinnut lähteä erikseen konseptitasolla lanseeraamaan. Tämä helpotti omalta osaltaan naapurimaahan rantautumista. Ruotsissa on kuitenkin totuttu melko lyhyisiin sopimuksiin, joten katsoimme, että tässä on sopiva toiminta-alue Parmacolle; tuomme sielläkin oikeat rakennukset asiakkaiden käyttöön niin pitkäksi ajaksi kuin on tarvetta, huolehdimme rakennusten teknisestä toimivuudesta ja vastaamme muuttuviin tarpeisiin.

Meillä on omasta liiketoiminnastamme käsin mielenkiintoinen katselupaikka molempien maiden markkinoille ja päätöksentekoon. Saamme samalla erinomaisen tilaisuuden toimia puolin ja toisin välittäjänä hyväksi havaittujen toimintatapojen osalta. Esimerkiksi Ruotsissa on kuntatasolla tehty strategisia päätöksiä siitä, miten tietty määrä kunnan kiinteistöistä on oltava vuokrattuja, jolloin infra-rakenteet ovat kevyemmät ja muuttuviin tarpeisiin on mahdollista vastata nopeasti. Näitä viestejä myös asiakkaamme ovat Pohjanlahden molemmin puolin uteliaita kuulemaan, ja toimimme mielellämme niiden välittäjänä. Olemme hyvällä polulla koko pohjoismaista markkinaa ajatellen, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.

Ossi Alastalo