Satelliittimalli ja rakennusten lainaaminen myötätuulessa

Tiedote

Yle uutisoi kuntien tilaratkaisuista 30.1.2018 otsikolla “Entä jos koulussa oltaisiin vain vuokralla? Sisäilmaongelmat ajavat päättäjät etsimään uusia ratkaisuja”. On ilo huomata, että tarmokas työmme kuntien lainattavien tilaratkaisujen puolesta kantaa hedelmää, ja rakennusten lainaamisesta puhutaan jo luontevana vaihtoehtona pysyvän rakentamisen rinnalla.

“On hyvä, että asiasta on noussut keskustelua eri kunnissa. Kaikki vaihtoehdot kannattaa aina laittaa pöytään”, sanoo jutussa Kuntaliiton tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi.

Myös satelliittimalli (pysyvä + lainatut rakennukset) on saamassa kannatusta ja jalansijaa yhtenä tilaratkaisuvaihtoehtona. “Niemi kannustaa pohtimaan sitäkin, voisiko esimerkiksi yksi osa koulurakennuksista olla kiinteästi sijoillaan, osa rakennuksista siirreltävissä. Näin tiloja voisi siirtää oppilasmäärien muuttuessa eri puolille kuntaa. – Näin koulurakennuksia ei mitoitettaisi oppilasmäärähuipun, vaan keskiarvon mukaan. Samalla on hyvä tarkastella koko palveluverkkoa ja miettiä, miten kunnan väestökehitys vaikuttaa tulevaisuudessa ja missä päin kuntaa oppilaat asuvat, ettei ainakaan ylimitoiteta mitään ratkaisuja.”

Lue koko juttu Ylen sivuilta.