Efter branden – nu står en ny skola klar i Gottsunda

Pressmeddelande

I oktober 2018 sattes Gottsundaskolan i brand och nära 500 elever blev därmed av med sina klassrum. Nu, lagom till höstterminens start, står en nyproducerad högstadieskola på 3 082 kvm klar och redo att ta emot eleverna igen. Utformningen av skolan är framtagen och noga planerad av Parmacos arkitekt- och designteam som är specialister på barns arbetsmiljö. Det är således en skräddarsydd lösning som levereras efter skolverksamhetens specifika önskemål och behov.

– I en sådan här kritisk och oförutsedd situation är vi väldigt tacksamma över att Parmaco har kunnat leverera en så stor skola med hög standard på så kort tid. Vår prioritet har varit att eleverna så snart som möjligt ska kunna få komma tillbaka till en trygg läromiljö, vilket de nu kommer få göra. Vi har även fått jobba i nära relation med Parmacos arkitekter för att bland annat välja ut- och invändiga kulörer till skolan och har därmed fått möjlighet att sätta vår egen prägel, vilket känns roligt. Nu ser vi fram emot skolstarten, säger Elisabeth Viksten Eriksson, rektor på Gottsundsskolan.

Rektor Elisabeth Viksten Eriksson framför den nya Gottsundaskolan som nu står klar lagom till att höstterminen börjar.

Skolan började monteras i mitten på maj 2019 och har snabbt och effektivt färdigställts på 2,5 månader. Gottsundaskolan består nu av två byggnader på två plan samt en tredje befintlig byggnad som klarade sig från branden, som har renoverats och som kommer att kunna fortsätta att användas. Sammantaget är det 58 moduler som har byggts ihop och som består av 15 klassrum, varav fyra klassrum är specialutrustade för NO-Kemi och Teknik. Utöver klassrum finns det gemensamma rastutrymmen, personalutrymmen, wc och rwc, en invändig trappa, arbetsplatser för lärare och administration, konferensrum, NO-prepp och grupprum.

– Vi har genom hela processen haft ett väldigt bra samarbete med kommunen och skolledningen för att få en optimal miljö, vilket också har underlättat och gjort arbetet med Gottsundaskolan väldigt roligt. För oss är det av högsta vikt att tillgodose de önskningar och behov som finns både från kommunens håll och för de som ska vistas i skolan. I detta fall har det främst handlat om att få till inredningen på bästa sätt, där vi haft ett givande samarbete med inredningsarkitekter. Ju mer samarbete desto bättre skola i slutänden! Vi tror och hoppas att eleverna kommer att trivas när de börjar, säger Vicky Laflamme, arkitekt & designchef på Parmaco.

Den nya Gottsundaskolan är 3 082 kvm stor, rymmer 350 elever plus personal och kommer att stå på plats i minst 5 år. Även om det är en tillfällig skola lever den upp till samma kriterier som en permanent byggnad och kan dessutom anpassas i storlek efter skiftande behov och över tid. Skolan består av funktionella lokaler där undervisningen kan ske på ett effektivt sätt. Klassrummen är rymliga och med bra ljusinsläpp vilket gynnar lärandet. Stor vikt har även lagts vid designen som är tänkt att knyta an till omgivningens färgsättning, bland annat till träkyrkan precis bredvid skolan. Entréerna har rödmålade träfasader för att betona och underlätta orienteringen på skolgården.

 

För mer information, kontakta:

Elisabeth Viksten Eriksson, rektor på Gottsundaskolan: telefon: 018-727 61 27, e-post: [email]elisabeth.viksten-eriksson@uppsala.se[/email]

Jan Sonntag, regionchef Parmaco: 0725 075 455, [email]jan.sonntag@parmaco.se[/email]