Gottfrid, 8 år, på Sunnemoskolan i Värmland tog hem priset till sin klass i tävlingen om barnens drömskola

Pressmeddelande

Under hösten har alla låg- och mellanstadieelever runt om i landet kunnat rita, måla eller bygga sin drömskola. Nu är tävlingen avgjord. Många fina bidrag kom in till Parmacos tävlingsjury och av dem valdes fem finalister ut. Gottfrid Katzberg i årskurs 2 på Sunnemoskolan i Värmland vann och tar därmed hem priset på 20 000 kr till klassen och en kommande klassresa. Det vinnande bidraget är en färgexplosion som andas lekfullhet och glädje. Parmacos designteam kommer nu att jobba mer med färgsättning framöver när de ritar kommande skolbyggnader.

– När fröken berättat att jag vann kom hela klassen springande mot mig. De lyfte upp mig och bar runt mig medan de ropade ”Gottfrid, Gottfrid, Gottfrid”. Det var jätteroligt! säger Gottfrid Katzberg med glädje och stolthet i rösten.

Gottfrid Katzberg med det vinnande bidraget i Parmacos tävling om barnens Drömskola.

Gottfrid, som går i årskurs 2, berättar att han förstod att något var på gång eftersom hela klassen tittade lite speciellt på honom och då hans fröken Amanda Spångberg såg glad och lite hemlighetsfull ut.

– Min drömskola har många färger för det blir man glad av. Det finns också vattenrutschkanor och medan man väntar på sin tur är det disco så att man kan dansa. Det ska vara roligt att gå i skolan för då lär man sig mer, säger Gottfrid.

Viktigt med färg och lekfullhet för barnen

Juryns ordförande Vicky Laflamme som också är Parmacos huvudarkitekt i Sverige säger att det var svårt att välja ut de fem finalisterna och att hon särskilt tittade efter saker som hon kan inspireras av när hon ritar kommande skolor:

– Det som förenade de fem finalisterna var färgsättning och lekfullhet. Det är tydligt att det betyder mycket för barnen, och då betyder det mycket för oss också. Vi kommer därför att jobba mer med färgsättning framöver – både exteriört och interiört. Särskilt inomhus blir viktigt då det är där som barnen mest befinner sig. Vi vill ha så gynnsamma skolmiljöer som möjligt för bästa lärandet och vi tycker att varje barn förtjänar en inspirerande lärmiljö. Eftersom det är barn som tävlar lottade vi ut vinnaren bland de fem finalisterna som alla var värdiga vinnare, säger Vicky Laflamme.

Till våren ska Parmaco bygga en skolbyggnad i Uppsala och redan då kommer designteamet tänka mer i färg och ha fler kulörer både inne i byggnaden och ute på fasaden. Detta till Gottfrids ära!

Juryns motivering

“En slottsliknande färgexplosion med rutschkanor, klätterställning och vad som verkar vara en berg och dalbana! Det är hur vår vinnare i designtävlingen vill ha sin drömskola. Eftersom lärandet ökar när man rör på sig, är motiverad och har roligt så ser vi att Ditt bidrag har många delar som gör en skola till en riktig drömskola. Vi hoppas att vi får lov att låna några idéer från Dig i kommande projekt om framtidens Parmaco-skola!”