Nya konceptförskolan Stråken i Umeå har minskat lång kö

Pressmeddelande

Umeå växer kraftigt och det är många nya bostadsområden som tillkommit. I dessa områden har köerna till förskoleplatser för de yngsta barnen länge varit långa och många har fått lång resväg. Sedan en tid tillbaka finns en anpassningsbar förskola i det nybyggda området Tomtebo. Förskolan Stråken rymmer över 50 barn med personal, och den har medfört att köerna minskat även om behovet fortfarande är stort. Förskolan Stråken är Parmacos första konceptförskola i Sverige.

– Här i Tomtebo har behovet varit extra stort då vi har mycket nybyggnation i området och då det är många barnfamiljer som flyttar hit. Köerna till våra olika förskolor kunde vara upp till två år lång. På den tiden hinner ju barnen bli stora! Det känns därför bra att det finns en helt ny förskola på plats och att köerna därmed minskat, säger Linda Nordgren, förskolechef på den nya förskolan Stråken.

Enligt Umeå Kommun fick alla som sökte förskoleplats i området under hösten 2018 plats, vilket aldrig har hänt tidigare. Stråken är sedan starten full och det är inte så många som lämnar den. Idag står det 166 i kö till en förskola i närområdet och nyinflyttade får plats först till hösten, på en av områdets förskolor. Ytterligare två förskolor planeras i området.

Liksom många andra kommuner i Sverige växer Umeå rejält. Under en lång tid har behovet av förskoleplatser varit stort. Med den nybyggda förskolan Stråken tillkom det snabbt över 50 platser i området och en helt ny verksamhet byggdes upp.

Förskolechef Linda Nordgren på förskolan Stråken i Tomtebo, Umeå.

Förskolan Stråket är 642 kvadratmeter stor och består av tre olika avdelningar med 17 barn i varje avdelning. Avdelningarna har vardera två förskolelärare och en barnskötare. Det finns även gott om personalutrymme med arbetsrum, kontor, vilorum och förråd. Barngrupperna är åldersblandade i åldrarna ett till fem år. Förskolan byggdes på några månader och den nya personalen arbetade snabbt ihop sig till ett bra team. Barnen trivs på sin nya förskola.

– Det var många föräldrar som blev glatt överraskade när förskolan kom på plats. Eftersom den byggdes så snabbt hade de väntat sig mer barackliknande lokaler, inte en riktig byggnad. Själv är jag väldigt glad för att förskolan är så väl ljudisolerad och för att varje rum har golvvärme. Det är ett stabilt hus och ger verkligen inte en tillfällig känsla, säger Linda Nordgren som även uppskattar det fina ljusinsläppet som ger ljusa och fräscha rum.

Parmacos nya konceptförskola

Förskolan Stråken är den första förskolan i Sverige som är byggt efter Parmacos koncept ”Blomman”, där syftet är att leverera en förskola som främjar lärande och utveckling för de barn som växer och att kunna erbjuda dem en trivsam och trygg miljö.

– För oss på Parmaco är det viktigaste att sätta barnens behov i främsta rummet. Förskolan Stråken är därför dynamisk, vilket betyder att lokalerna under hyrtiden kan anpassas efter hur stora barngrupperna är så att det alltid finns ultimat med lekutrymme. Likaså är allt vårt material miljövänligt, och vi lägger stort fokus på golven så att de är leksäkrade och helt Ftalatfria, säger Jan Sonntag, Regionchef på Parmaco.

 

För mer information, kontakta:

Linda Nordgren, Förskolechef Stråken, 070-65 015 29, [email]linda.nordgren@umea.se[/email]
Jan Sonntag, Regionchef Parmaco, 0725 075 455, [email]jan.sonntag@parmaco.se[/email]