Alsike skola, Knivsta

Morkullegatan 10, Knivsta Sverige

Skola

Kvadrater

1036 m2

Vårterminen 2015 stod det klart att det väntades fler elever till den kommunala skolan Alsike skola än vad skolområdet hade kapacitet för. Skolan hade beräknat en viss ökning och en permanent tillbyggnad var planerad, men nu var lokalbehovet akut. Skolan skulle behöva ytterligare yta för sina nya elever, och det redan till hösten.

Tomas Lindgren hade gjort en skiss av vad som behövdes: åtta klassrum, grupprum, lärarrum, förråd, nio toaletter, hiss och invändiga korridorer så att barnen kan hänga av sig sina ytterkläder – fördelade på två våningar. Leverantörerna fick sen komma med ett konkret förslag hur behoven bäst skulle tillgodoses och motivera varför deras lösning var den bästa.

Parmaco vann upphandlingen och med det redan pressade tidsschemat blev det en snabb och effektiv process. Den 1 036 kvadratmeter stora Parmaco-byggnaden ritades av arkitekter och planerades tillsammans med ingenjörer för att uppfylla förfrågningsunderlagets kriterier, men även för att passa väl in i området. Det lades stor vikt på såväl exteriör som interiör för att ge skolhuset en känsla av en permanent byggnad.

”Jag är väldigt imponerad av hur Parmaco kunde leverera så snabbt och att byggnaden var inflyttningsbar inom loppet av ett par månader – under sommaren dessutom. Det var en heroisk insats! Det märks att de vet vad de gör, de kan sitt hantverk.”

– Tomas Lindgren, projektchef och ansvarig för nyproduktion av Knivsta kommuns verksamhetslokaler