Snösätraskolan, Stockholm

Vallhornsgatan 21, 124 61 Bandhagen

Skola

År för färdigställande

2017

Trivsel och bättre skolmiljö kom med större yta

I ett lummigt och lugnt bostadsområde i Rågsved söder om Stockholm ligger Snösätraskolan. Där går ungefär 350 elever från förskoleålder till sexan. 2013 larmades brandkåren till skolan, en av deras byggnader stod i lågor. Det började som en anlagd markbrand, men spred sig till kringliggande byggnader. En byggnad totalförstördes och en annan skadades svårt. Först var tanken att den skadade delen skulle renoveras, men efter ungefär ett år dömdes även den ut. Länge stod forfarande utdömda delen kvar och platsen var avspärrad i mer än ett år. Med två byggnader borta fick både personal och elever det kämpigt.

I januari 2017 påbörjades etableringen och redan i April, bara 4 månader efter start, den nya Parmacoskolan stod färdig på sin plats. Dess gula färg passar väl in med kringliggande byggnader. Originalskolan är delvis i tegel och delvis just gula stenbyggnader.

Byggnaden består av 504 kvm yta och delat på två fristående våningar som är anslutna med hiss. Varje våning har två rymliga entréer var. Det minskar både trängseln i korridorerna när barnen ska in och perfekt för brandsäkerheten. På bottenvåningen har det flyttat in två förskolegrupper – Kristallen och Bävern. De har varsitt klassrum med gemensam hall och gemensamma lek- och mysrum. De har till och med ett hemkunskapsrum med fullt utrustat kök där de kan baka, pyssla och laga mat tillsammans.