Siivouskin vaikuttaa rakennuksen elinkaareen

Blogi

Siisteys vaikuttaa osaltaan koulu- ja päiväkotitilojen viihtyisyyteen ja ennen kaikkea terveelliseen sisäilmaan. Huoltopalveluinsinööri Katja Rajaniemi kertoo, että Parmaco-rakennuksissa on jo suunnitteluvaiheessa otettu huomioon se, että pintamateriaalit ovat kestäviä ja helppoja puhdistaa.

Parmaco tekee vuosittain tarkastuskäynnit vuokratuissa rakennuksissa. Rajaniemi kertoo, että vuokralaiset ovat osanneet hyvin valita ja informoida siivousta tarjoavat kumppanit, joten vain harvoin on tarvinnut kirjata ylös siisteyteen liittyviä epäkohtia. Tarkastuksessa käydään siisteyden osalta läpi muun muassa se, ovatko ilmanvaihdon päätelaitteet kunnossa ja puhtaat sekä se, ovatko ulkoilmasäleiköt puhtaat.

Siisteys muodostuu monista osa-alueista. Esimerkiksi lattiakaivojen säännöllinen puhdistus on vuokralaisen vastuulla. Kun lattiakaivoista alkaa muodostua hajuja, havahdutaan miettimään, mikä voisi olla pulmana. Tällöin ohjeistamme ensiksi varmistamaan, että lattiakaivo on asennettu asianmukaisesti paikoilleen ja myös puhdistettu. Jos kaivoja ei ole puhdistettu, saattaa tukkiutuneesta lattiakaivosta aiheutua pahimmillaan vesivahinko. Myös lavuaarien vesilukkojen pudistaminen tulisi tehdä säännöllisesti, ettei synny tukkeumia, Rajaniemi toteaa ja muistuttaa, että käyttämättömiin lattiakaivoihin tulee lisätä vettä hajuhaittojen estämiseksi.

Siivouksella voidaan vaikuttaa niin sisäilman laatuun kuin rakennuksen elinkaareenkin. Vääränlaiset puhdistusaineet ja työskentelytavat, kuten voimakkaat aineet tai liika kosteus, voivat vaurioittaa pintoja, jolloin ne pitää uusia tavanomaista nopeammin. Tilojen käyttäjät voivat oirehtia, jos on erittäin pölyistä. Myös liian voimakas pesuaine voi aiheuttaa allergiaoireita.

Parmacolla otetaan huomioon jo suunnitteluvaiheessa tilojen ylläpidon vaatimukset valitsemalla helposti puhdistettavia materiaaleja, jotka kestävät usein toistuvaa puhdistusta. Rakennuksissamme on myös ammattihenkilöstölle tarkoitetut siivouskeskukset ja siivoustilat. Siivoustilojen tulee olla lukittuja, mutta siivousvälineet tulee saada helposti esille.

Vuokrauksen yhteydessä käydään läpi huoltokirja, johon liittyvät materiaalien tuoteselosteet. Niissä kerrotaan muun muassa puhdistamisesta. Toisinaan kohteista on kyselty esimerkiksi sitä, saako lattioita vahata ja millaisella vahalla.

Materiaalit valitsemme rakennusohjeiden mukaisesti ja esimerkiksi vesikalusteisiin suositellaan hygieenisyyden takia keramiikkaa sekä ruostumatonta terästä ja hanoihin kromattupintaisia materiaaleja.

Päiväkotien tarjousvaiheessa suunnitellaan myös, millaiset kuraeteiset ja pesupaikat tarvitaan. Yleensä päiväkotien eteisiin asennetaan kuivauskaappeja, naulakoita ja hyllyjä, ruostumattomasta teräksestä tehty allas sekä käsisuihku ja kuraharja.

Rajaniemi kertoo, että Parmacolla on kokemuksia kengättömästä koulusta. Näissä kouluissa ulkokengät jätetään jo ulko-ovelle ja sisällä kuljetaan sukkasillaan tai sisäkengillä. Kengättömyys vaikuttaa sisäilman laatuun, helpottaa siivousta ja vähentää siivouskustannuksia. Kengättömyys vähentää myös melua.

Parmacon 5 vinkkiä päiväkotien ja koulujen siisteyteen:

Ilmanvaihto. Jos rakennuksessa on ammattimaista ruuanvalmistusta, tulee ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot puhdistaa kerran vuodessa. Viiden vuoden välein pitää puhdistaa päiväkodin ja koulun ilmanvaihtokanavat ja laitteistot. 

Lattiakaivot. Lattiakaivot tulee puhdistaa säännöllisesti, koska tukkiutunut kaivo voi aiheuttaa vesivahingon.

Puhdistusaineet. Pesuaineet ja työskentelytavat tulee valita materiaalien mukaan. Esimerkiksi Parmaco-rakennusten muovimattojen puhdistusohjeet on kirjattu huoltokirjan tuoteselosteeseen. Tuoteselosteissa kerrotaan, kuinka usein on puhdistettava ja millaisilla aineilla ja välineillä. Lisäohjeita voi kysyä Parmacosta.

Materiaalit. Oikein valitut materiaalit kestävät kulutusta ja ne on helppo puhdistaa. Vesikalusteisiin sopivat parhaiten keramiikka ja ruostumaton teräs. 

Kengätön koulu. Kun kengät jätetään ulko-ovelle, vähentyy hiekan ja kuran kulkeutuminen sisätiloihin, millä on suora vaikutus sisäilman laatuun ja siivoustarpeeseen. 

Päiväkoti- ja koulurakennusten tarjousvaiheessa on hyvä miettiä myös rakennuksen ylläpitoon ja helppoon siivottavuuteen liittyviä seikkoja, kuten siivoustilojen kokoa ja lukumäärää.