Tehdäänkö kunnissa vastuullisia päätöksiä?

Blogi

Valtion ja kuntien velkaantumisesta on ilmoilla kahdenlaista mielipidettä. Osa ottaisi suhdannehuipun huumassa roimasti lisää velkaa ja osa toppuuttelee voimakkaasti. Velkahan ei sinänsä ole mörkö, se on osa markkinataloutta, mutta kuten monessa muussakin asiassa, kannattaa tässäkin kulkea kieli keskellä suuta.

On varmaa, että korot lähtevät jossakin vaiheessa nousuun. Meillä on Euroopasta vain muutaman vuoden takaa hurjia esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun valtion maksukyky joutuu äärimmilleen tai loppuu kokonaan. Nämä tuskin ovat suoraan Suomea koskettavia skenaarioita, mutta pitkä taantumajakso ja sen seuraukset ovat meilläkin vielä tuoreessa muistissa.

Toki on myös eri asia investoida velkarahalla tuottaviin kohteisiin kuin tehdä syömävelkaa. Kuntien tulisi pitää myös investoinneissa pää kylmänä ja arvioida tuottavuutta huolellisesti. Tässä peräänkuulutamme vastuullisuutta päättäjiltä. Vaikka näennäisesti kunnan oma rakennuskanta kasvattaa pääomaa, se ei ole kaikkialla automaatio. Hiljentyvään taajamaan rakennettu koulu tai päiväkoti aiheuttaa ylimääräisiä ylläpitokustannuksia, jos toiminta pyörii vuosi vuodelta yhä vajaammalla kapasiteetilla. Lisäksi rakennus kasvattaa korjausvelkaa. Entä mitä tapahtuu rakennukselle sitten, kun tarve loppuu kokonaan? Toisaalta uusille asuntoalueille tarvitaan nopeasti päiväkoteja ja kouluja, mikä on varsinkin ensimmäisinä vuosina järkevää ratkaista lainattavilla rakennuksilla, ennen kuin tiedetään, mille tasolle lapsiperheiden määrä asettuu.

Resurssit koulutukseen

Pysyvä rakentaminen ei ole aina paras ratkaisu. Kuntien resursseja tulisi ohjata nykyistä paremmin tärkeimpään pääomaamme, koulutukseen. Uudenlainen ajattelu on saamassa myös rakentamisessa ilahduttavasti jalansijaa; kaikkea ei ole pakko omistaa. Lainauskonsepti tarjoaa kunnille riskittömiä ja tarpeiden mukaan joustavia oikeita rakennuksia. Lainattava rakennus ei kasvata kunnan korjausvelkaa tai turhia ylläpitokustannuksia. Se pidetään hyvässä kunnossa koko laina-ajan ja viedään pois, kun tarve loppuu.

Olemme SuomiAreenassa perjantaina 20.7.2018 keskustelemassa rakentamisen vastuullisista ratkaisuista. Tervetuloa mukaan!

Ossi Alastalo, Parmacon toimitusjohtaja