Anu Aho, rakennussuunnittelija

Asiakkaiden toiveista toimivaan ratkaisuun

Anun työnkuvaan rakennussuunnittelijana kuuluu sananmukaisesti rakennussuunnitelmien tekeminen.

– Suunnittelen tilaratkaisuja ja katson samalla sitä, miltä rakennus näyttää. Julkisivut ja pohja kulkevat käsi kädessä. Lisäksi rakennuksen sijoittelu tontilla on mietittävä, mikä on myös rakennuslupaan liittyvää suunnittelua yhdessä leikkauskuvan kanssa. Lisäksi teen esimerkiksi kalustekaavioita, alakattokuvia ja muita työkuvia, joista nähdään, miten asiat toteutetaan, Anu kertoo.

Anu on opiskellut rakennustekniikkaa ammattikorkeakoulussa.

– Aloitin opinnot 2000-luvun alussa. Koska tuohon aikaan rakennusarkkitehtikoulutusta ei ollut, opiskelin rakennusinsinööriksi ja suuntauduin rakennus- ja tuotesuunnitteluun. Koulutus oli saman tyyppinen kuin rakennusarkkitehdin, toisin kuin rakennesuunnittelu, missä keskitytään rakenteiden mitoittamiseen. Suurimman osan opinnoista tein työn ohessa.

Edellisellä työnantajalla Anu toimi 15 vuotta ensin rakennussunnittelijana ja myöhemmin suunnittelupäällikkönä esimiestehtävissä. Parmacolle Anu tuli 2017 vuoden lopulla.

– Parmaco oli ennestään tuttu yritys ja minuun oli oltu täältä jossain vaiheessa yhteydessäkin. Silloin työpaikan vaihtaminen ei kuitenkaan ollut ajankohtaista. Kun muutos sitten tuli kyseeseen, tiesin mitä täällä tehdään ja tunsin jo muutamia ihmisiä. Työpaikan vaihtaminen pitkän ajan jälkeen on kuitenkin oma prosessinsa; tutustuuko ihmisiin ja miten nopeasti pääsee työhön sisään. Kynnys oli matalampi kun yritys ei ollut uppo-outo, Anu pohtii.

Työssä motivoi vaihtelevuus

– Työn vaihtelevuus on tärkeää. En voisi istua pelkästään tietokoneen ääressä. Tässä saa myös tehdä yhdessä muiden kanssa. Toisaalta en ehkä jaksaisi pelkästään asiakaspalvelutyössä, jossa ollaan koko ajan ihmisten kanssa, mutta osana työnkuvaa se tuntuu hyvältä. Tykkään käydä asiakkaiden ja käyttäjien kanssa läpi heidän tarpeitaan ja selvittää miten he aikovat tiloja käyttää, jotta saadaan sellainen ratkaisu, joka olisi heille mahdollisimman toimiva.

Yksi Anun suosikkihommista on luonnostelu.

– Alussa eri tahoilta tulee monenlaisia vaatimuksia, joiden pohjalta lähden miettimään, miten meidän tuotteilla saadaan paras mahdollinen ratkaisu niin, että asiakas saa tarvitsemansa. Pidän myös siitä, kun asioita mietitään yhdessä tiimin kanssa; mikä tuotteemme sopisi asiakkaalle parhaiten tai miten meidän tulee lähteä viemään asiaa eteenpäin viranomaisten suuntaan. Tänä kesänä minulla on ollut myös pari kesätyöntekijää ohjattavanani. Harjoittelijat olivat vastuullani edellisessäkin työpaikassa.

Parasta Parmacolla ovat Anun mielestä työkaverit. Työn vastapainoksi hän viettää aikaa lastensa kanssa, pitää yllä vanhaa puutaloa ja sen puutarhaa, soittaa pianoa, pelaa lautapelejä ja harrastaa tanssimista.