Uusia ratkaisuja rakentamiseen Kuntamarkkinoilla

Tiedote

Muuttuva maailma ja julkinen rakentaminen ovat vahvasti esillä Helsingissä 13.–14. syyskuuta järjestettävillä Kuntamarkkinoilla. Tapahtuma on maan suurin julkisen hallinnon foorumi, joka kokoaa vuosittain koolle kuntien päättäjiä ajankohtaisten teemojen äärelle. Tänä vuonna teemana on uudistuminen ja yhteistyö. Kotimainen, moduulirakentamiseen keskittynyt yritys, Parmaco, on mukana tapahtumassa esittelemässä innovatiivista vaihtoehtoa tilaratkaisuihin. 

Kunnissa ja kaupungeissa tehdään tinkimätöntä työtä vastuullisen ja aikaa kestävän suunnittelun eteen. Viime vuodet ovat kuitenkin osoittaneet, että suuriakin muutoksia on lähes mahdotonta ennustaa. Pandemia, ilmastonmuutos, energiakriisi, muuttoliike, ikääntyvä väestö, poliittinen tilanne meillä ja maailmalla tulevat lähelle ja koskettavat meistä jokaista. Yhteinen nimittäjä on se, että toimintaympäristö ja sitä myötä kuntien tilatarpeet voivat muuttua kokonaan, jopa yhdessä yössä.

Muutostahti on kova ja uudet haasteet vaativat uudenlaisia ratkaisuja sekä totutusta poikkeavia toimintamalleja. Kunnissa on voitava reagoida nopeastikin, ja pystyttävä varmistamaan alueen kriittiset palvelut ja toiminnot kustannustehokkaasti. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat tilaratkaisut. Tilanteessa, jossa lapsimäärät, palvelupaikkojen riittävyys tai julkisten tilojen tarve eivät osukaan yhteen ennustetun kanssa, joudutaan miettimään tila-asiat uudelleen. 

Kun kyse on ihmisten peruspalvelujen turvaamisesta ja samalla veronmaksajien rahojen tehokkaasta käytöstä, ovat panokset korkealla. Hukkaneliöt, lämmityskustannukset, sisäilmaongelmat ja olemassa olevan rakennuskannan uusiokäyttö ovat asioita, joihin on löydettävä ratkaisuja. Ja mielellään sellaisia, jotka tarvittaessa joustavat, kun ollaankin jo seuraavan muutoksen äärellä.

Toimiva ja laadukas

Aiemmin parakkituotantona mielletty modulaarinen rakentaminen on tänä päivänä kokonaan muuta, kuin vuosikymmen sitten. Laadukas, kaikki pysyvän rakennuksen rakennusmääräykset täyttävä, Suomen vaativiin oloihin suunniteltu modulaarinen rakennus pystyy haastamaan perinteistä ja totuttua tapaa ratkaista tilatarpeet. Talot rakennetaan kokonaan säältä suojassa ja toteutus on varma, kustannustehokas ja nopeasti saatavilla. Käyttäjät arvostavat paitsi rakennuksen toimivuutta, myös nykypäivän vaatimusten mukaista ulkonäköä. Myös sellaiset asiat, kuten raikas ilma, valoisuus ja hyvä akustiikka nousevat esiin asiakaspalautteessa.

”Kotimainen Parmaco tuo pöytään kiinnostavan vaihtoehdon. Kaikki lähtee asiakkaan tarpeesta, heidän toiveistaan ja odotuksistaan”, kertoo Parmacon toimitusjohtaja Jukka Joutsenkoski. ”Tilanteet vaihtelevat. Toisinaan voi olla kyseessä kiireellinen väistötilan tarve. Joskus paremmin palvelee puolipysyvä, useampaan käyttötarkoitukseen taipuva, perinteisen rakennuksen ominaisuudet omaava moduulitalo. Se voi olla esimerkiksi koulu tai terveyskeskus. Tarjolla on myös moduulipohjaisia ratkaisuja, jotka on tarkoitettu laadun, teknisen iän sekä arkkitehtonisen ulkonäkönsä puolesta reilusti pidempään käyttöön. Yhteistä kaikille on kuitenkin se, että ne tuovat täsmäratkaisun tarpeeseen, joka asiakkaalla on.”

Joustavaa ja vastuullista

Se, ettei joudu kantamaan huolta rakennuskannan hukkatiloista, modernisoinneista, teknisestä iästä tai korkoriskeistä, tuo asiakkaille mielenrauhaa. Pysyvät rakennukset harvoin taipuvat muutoksiin pienin kuluin, eikä esimerkiksi remontoiminen aina takaa loppua sisäilmaongelmille. Vuokraaminen ja moduulien uudelleenkäytön ja siirtämisen mahdollisuus tuovat mukanaan vapauden sellaisiin muutoksiin, joita ei pysyvän rakennuksen kohdalla voi saavuttaa. ”Julkisella puolella paine säästää kustannuksissa on valtava. Oikein suunniteltu ja hyvin jaksotettu vuokraaminen voi tulla kunnalle ajan myötä edullisemmaksi, kuin omistaminen”, kertoo Jaakko Vihola, Parmacon myyntijohtaja.

Myös vastuullisuuskysymykset nousevat yhä vahvemmin kriteereiksi julkisen rakentamisen puolella. On otettava huomioon asioita, kuten hiilijalanjälki ja energiatehokkuus. VTT:n tutkimuksen* mukaan vuokrattavan, modulaarisen koulun käytön aikainen hiilijalanjälki on jopa 50 % pienempi kuin paikalla rakennetun koulun. Parmacolla on pitkä kokemus erilaisista koulutus-, majoitus- ja toimistotilaprojekteista. Tutustu toteutuneisiin kohteisiin:

Perheinen talo, Ylöjärvi
Parolan koulukampus, Hattula
Lys Big room, Laakson sairaala, Helsinki
Sophie Mannerheimin erityiskoulu, Helsinki

Oletko mukana Kuntamarkkinoilla? Tule kuulemaan lisää ja tutustumaan osastoomme OG2, K-kerros tai liity kuuntelemaan tietoiskua aiheesta:

Hallitse epävarmuutta vuokrattavien dynaamisten kiinteistöjen avulla
Jaakko Vihola, Myyntijohtaja, Parmaco 

  • 13.9. kello 10.30–10.50, tila A3.8, Kuntatalon 3. kerros
  • 14.9. kello 10.00–10.20, tila B1.4, Kuntatalon 1. kerros

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: 

Parmaco Oy 
Jukka Joutsenkoski
toimitusjohtaja 
Puh. 044 376 4422 
jukka.joutsenkoski@parmaco.fi 

 

*) Lähde: Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Sirje Vares

Parmaco on suomalainen yritys, joka valmistaa ja vuokraa laadukkaita, modulaarisia rakennuksia, jotka räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan. Joustava vuokrauskonsepti tarjoaa ennakoivan, vastuullisen ja riskittömän vaihtoehdon erilaisten tilatarpeiden ratkaisemiseen. Vuokrattavat koulut, toimistot, päiväkodit ja hoivakodit tarjoavat moderneja ja viihtyisiä ratkaisuja muutoksen edessä oleville ihmisille. Parmacon toimistot sijaitsevat Tampereella ja Helsingissä, tuotantolaitokset Leppävirralla, Pyhäjoella ja Hämeenlinnassa. Yritys työllistää noin 250 henkilöä ja sillä on toimintaa myös Ruotsissa.