Väistötilat eivät ole kestävä ratkaisu
Blogi
Kuten Oulun poliisilaitoksen esimerkki osoittaa, sisäilmaongelmiin ei vieläkään puututa ajoissa. Useimmiten myös koulut ja päiväkodit laitetaan väistötiloihin viimeisessä hädässä, vailla kunnollista suunnittelua. Väistötilat eivät kuitenkaan ole kestävä ratkaisu.
Suunnittelu alkaa usein vasta siinä vaiheessa, kun joudutaan turvautumaan niin sanottuun pakkoväistöön; korjataanko vanhaa, rakennetaanko uusi, millainen rakennetaan, mistä rahat? Aikaa kuluu ja tällä välin lapset viettävät koulutyöhön sopimattomissa parakeissa pahimmillaan koko alakouluikänsä, kun ovat ensin joutuneet kärsimään huonosta sisäilmasta vanhoissa tiloissa. Väistötilat ovat perusteltuja, jos peruskorjaukset on suunniteltu ennalta ja väistöt pystytään ketjuttamaan niin, että samaa väliaikaistilaa voidaan käyttää samaa useammassa kohteessa. Näin asia ei useinkaan ole.
Suomessa väistötilat ja parakit ovat olleet koulujen pihoilla tuttu näky jo parikymmentä vuotta, mutta se ei voi olla ratkaisu hamaan tulevaisuuteen saakka. Jotain muuta on tehtävä. On reagoitava aikaisemmin. Jos kiinteistöjen kunnon osalta oltaisiin hereillä vuosi tai puolikin vuotta aiemmin, kunnan olisi mahdollista lainata tiloja suunnitelmallisesti ja saada käyttöönsä sellaiset tarkoituksenmukaiset tilat, joissa lapset ja henkilökunta voivat toimia niin pitkään kuin on tarpeen.
Lainaamalla oikea rakennus oikeaan aikaan voidaan välttää heppoiset väistötilat ja valita myös pedagogisesti toimiva ratkaisu. Monen kunnan taloustilanne on niin heikko, ettei niissä uskalleta tehdä päätöksiä ennen kuin pakon edessä. Kun päätös tehtäisiin ajoissa, voitaisiin säästää pitkäaikaiset väistötilakustannukset. Järkevällä kiinteistömassan hoidolla, jossa käytetään tarpeen mukaan pysyviä kunnan omistamia ja lainattavia rakennuksia, käyttöaste on mahdollista pitää korkealla ja turhat korjauskulut matalalla.
Ossi Alastalo, toimitusjohtaja
Kuntien ja kaupunginosien asukasmäärät ja -rakenteet saattavat muuttua nopeasti ja tilatarpeet niiden mukana. Kehitystä on vaikea ennustaa edes viiden tai kymmenen vuoden päähän, saati rakennuksen koko elinkaaren ajalle. Lainaamalla rakennuksen saatte käyttöönne juuri oikeanlaiset ja oikeankokoiset, laadukkaat ja viihtyisät tilat, jotka ovat muunneltavissa tarpeidenne mukaan. Joustavat tilaratkaisumme säästävät huomattavia rakennus- ja ylläpitokustannuksia niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Tutustu esimerkkeihin toimittamistamme päiväkodeista, kouluista, hoivakodeista sekä terveysasema- ja toimistotiloista.
Parmaco lainaa asiakkaiden tarpeiden mukaan muunneltavia oikeita rakennuksia – päiväkoteja, kouluja, hoivakoteja ja toimistotiloja. Lainaaminen on riskitön, joustava ja taloudellinen tapa huolehtia muuntuvista tilatarpeista. Suomen pääkonttori sijaitsee Tampereella ja Ruotsin pääpaikka Tukholmassa. Tehtaat sijaitsevat Leppävirralla ja Pyhäjoella. Parmacon liikevaihto on 101 miljoonaa euroa. Koko organisaatiossa työskentelee noin 200 henkilöä.